< terug

Over doorliggen


Wat is het?

Doorliggen is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding zit of ligt. De medische term voor doorliggen is decubitus. Doorliggen is vaak pijnlijk, het kan lang duren en geneest moeilijk. Ook na genezing kan een beschadigde plek nog lang pijnlijk blijven.

Oorzaak

Doorliggen kan ontstaan als de huid te lang onder druk staat. Daardoor vermindert de doorbloeding in de huid waardoor een zuurstoftekort ontstaat. Teveel druk op de huid ontstaat als u (noodgedwongen) te lang in één houding zit of ligt of onderuit zakt in bed of stoel.

lees verder

De belangrijkste oorzaak van decubitus is dat door te weinig beweging de bloedsomloop minder functioneert. Hierdoor worden voedingsstoffen voor de huid minder goed aangevoerd. Vervolgens beschadigt de huid door druk of schuiven.

Doorliggen kan ook optreden door schuiven als u onderuit zakt in uw bed of stoel. Of als u over het matras schuift om uit bed te komen. Maar decubitus kan ook ontstaan door de constante druk van een prothese, spalk of gips. Zelfs kruimels of plooien in bed kunnen de huid beschadigen, net als sieraden die u draagt.

Andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van doorligwonden:

  • Een hogere leeftijd: de huid wordt dunner en kwetsbaarder als u ouder wordt;
  • Onvoldoende of ongezond eten en drinken: uw algehele conditie gaat daardoor achteruit;
  • Een vochtige huid (door transpiratie of incontinentie): een vochtige huid beschadigt sneller;
  • Ziekten: met name waarbij de bloedsomloop minder goed functioneert of waarbij de huid minder gevoelig wordt. Voorbeelden hiervan zijn suikerziekte, de ziekte van Parkinson en MS.